Sedentarismo y alimentación entre estudiantes universitarios de diferentes programas de la salud

Resumen

Introduction: dietary habits and physical activity may be different among university students of health programs. Objective: the aim of this study is to identify differences in levels of physical activity and feeding behavior among students of programs of the health area of El Bosque University. Methods: analytical cross-sectional study that involved undergraduate students from first to fourth semester of nursing, optometry, medicine, dentistry and surgical instrumentation programs during August 2017. Through a self-administered survey physical activity (IPAQ-SF) and eating habits (questionnaire of frequency of consumption) were measured. Ji2 and Kruskal-Wallis tests were used for comparisons between programs. Results: 692 subjects participated and 77.7% were women. Breakfast is consumed 85.3% and nursing program has the lowest consumption percentage (80%, p0.0092). Dairy products is the most consumed food group (47.1%), moreover, there is a low consumption of vegetables throughout the population (19.6%) especially in nursing program(15.6% p.074). 51% of the population is physically active, and high levels of physical activity are observed in men (p 0.001), first-year students and medicine program (p <0.05). Conclusions: differences in food intake and physical activity were found between undergraduate programs. Nursing students are more sedentary and in proportion, consume less breakfast than other programs. Medical students have higher percentage of high physical activity.

Descripción

Introducción: los hábitos alimentarios y actividad física pueden variar entre los estudiantes de programas del área de la salud. Objetivo: identificar las diferencias de los niveles de actividad física y los hábitos alimentarios entre estudiantes de programas del área de la salud de la Universidad El Bosque. Métodos: estudio transversal analítico que involucró estudiantes de pregrado de primero a cuarto semestre de los programas de enfermería, optometría, medicina, odontología e instrumentación quirúrgica durante agosto del 2017. Mediante encuesta auto diligenciada se midió actividad física (IPAQ-SF) y hábitos alimentarios (cuestionario de frecuencia de consumo). Se emplearon las pruebas Ji2 y Kruskal-Wallis para las comparaciones entre programas. Resultados: participaron 692 sujetos y 77.7% fueron mujeres. El 85.3% de los estudiantes desayunan y enfermería presenta el menor consumo (80%; p0.0092). Los lácteos son el grupo de alimentos que más se consume (47.1%), existe un bajo consumo de verduras en toda la población (19.6%) y es marcado en enfermería (15.6% p0.074). El 51% de la población realiza actividad física y el nivel alto de actividad física se observa en hombres (p 0.001), en estudiantes de primer año y en medicina (p<0.05). Conclusiones: Se encontraron diferencias en el consumo de alimentos y actividad física entre los programas. Los estudiantes de enfermería son más sedentarios y consumen en menor proporción el desayuno. Los estudiantes de medicina presentaron mayor porcentaje de actividad física alta.

Abstract

Palabras clave

Ejercicio, Hábitos alimentarios, Facultad de medicina, Estudiantes del área de la salud

Keywords

Exercise, Feeding behavior, Medical schools, Students health occupations

Temáticas

Conducta alimentaria
Ejercicio físico
Salud del estudiante

Citación

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